OED Eğitimi

OED Eğitimi

Sağlık Bakanlığı OED Eğitimi, NOBEL İlk Yardım Eğitim Merkezlerimizce temel ilk yardım eğitimleri ve ilk yardım güncelleme eğitimlerine entegre şekilde verilebildiği gibi yalnızca OED cihazı kullanımı eğitimi şeklinde de verilmektedir.

Otomatik eksternal defibrilatör (OED) kalbe şok uygulamaya yarayan cihazlardır. Şok cihazı olarak da bilinir. Ani kalp durması sırasında göğse yapıştırılan pedler ve elektrotlar vasıtasıyla kalbe şok uygulamayı sağlar. OED’ler bilinç kaybı olan ve solunumu olmayan hastalarda kullanılır. Otomatik eksternal defibrilatör, kalp atımlarını analiz ederek şok verilmesi ya da şok verilmemesi gerektiğine karar verir ve ilk yardımcıyı sesli olarak uyarır. Pille çalışan, hafif, taşıması ve kullanımı kolay cihazlardır. Sesli, yazılı, görsel komutlar ve uyaranlarla kullanıcıya yardımcı olur.

Cihaz, Sağlık Bakanlığı OED eğitimini kapsayan ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından kullanılabilir. Kalp ritminin bozulması durumunda sağlık ekipleri gelene kadar ilk müdahaleyi yapabilmek için tasarlanmıştır. Ani kalp durmasından sonra geçen ilk 5 dakika içinde kalbe şok uygulamak kişinin hayatta kalmasına %50-70 oranında olumlu etki eder. OED cihazı kullanımı ile kalbin pompa işlemine devam etmesi sağlanır.

Sağlık Bakanlığı OED eğitimiyle katılımcılara OED’nin kullanıldığı durumlar, dikkat edilmesi gereken genel ilkeler ve cihazın nasıl kullanıldığını öğretiyoruz. OED eğitimlerimiz 2 saat sürüyor. Bu eğitimde her katılımcının OED cihazındaki elektrotları hastaya bağlatıyor ve çeşitli senaryolarla ne yapması gerektiğini uygulamalı olarak aktarıyoruz. Tam otomatik ve yarı otomatik şekillerde karşımıza çıkabilecek OED cihazlarını ayrı ayrı çalıştırıyoruz. OED’nin ilk yardımcılar için çalışma prensiplerine uyulduğunda güvenli, zarar vermeyen ve hayat kurtaran bir cihaz olduğunu anlatıyoruz. Katılımcıların OED cihazını çekinmeden ve kendilerine güvenerek kullanmalarını sağlamak için mümkün olduğunca çok pratik yapmalarına imkan veriyoruz.